3. sep. 2017

Dresines


Primera sessió del curs amb el grup de grans: 3 de setembre ’17, d’11h a 14:30h

Ens trobem a Amager, i durant la primera hora anem amb bicicleta per sobre d’un tram de les antigues vies de tren que connectaven Amagerbro i Dragør al llarg de la costa est de la petita illa d’Amager. Quan es van construir i inaugurar, l’any 1907, les vies eren de la companyia de transport públic AB, i l’any 75 la companyia DSB les va comprar. L’últim tren hi va passar l’any 1991.
L’any 2014 –fa només tres anys- un grup d’enamorats dels trens i les vies (Amagerbanensvenner) van decidir netejar-ne un tram i recuperar antigues dresines de pedals i d’accionament manual(en danès skinnecykler, dræsiner), de manera que ara, per pocs diners, pots fer una passejada per les vies. També tenen una dresina amb motor, que ens ha portat fins al final de la via, on hem dit adéu a en Peter, que ens ha acompanyat durant tota la passejada.
Per qui no ho sàpiga, una dresina –altrament dita «guineu de via»- és el vehicle ferroviari que es fa servir per transportar el personal i material necessari per a la conservació de les instal·lacions ferroviàries. El terme prové del baró alemany Karl Christian Ludwig Drais von Sauerbronn, que a part de tenir un nom llarg va inventar el primer vehicle de dues rodes, al que va batejar amb el nom de màquina errant (en alemany Laufmaschine).

Després de l’aventura ferroviària hem anat caminant fins a Strandhøj, terreny molt a prop de Christiania on hi ha les “kolonihaver” amb les llistes d’espera més llargues de la comarca. Allà hem trobat un racó preciós per jugar, descansar, menjar, parlar de l’experiència amb les biciletes i llegir una mica.
Per acabar, hem entrat al CC a veure la install.lació de Sarah Sze Timekeeper (2016) i l’obra del videoartista Bill Viola Inverted Birth (2014).



Aquí teniu algunes fotos de la passejada amb bici, la caminada cap a Strandhøj, la parade i lectura, i la visita al CC.



































Ingen kommentarer:

Send en kommentar